Лютивите подправки са неизменна част от всяка кухня по света, защото придават

...
Лютивите подправки са неизменна част от всяка кухня по света, защото придават
Коментари Харесай

За дълъг живот и добро настроение яжте люто

Лютивите подправки са неизменна част от всяка кухня по света, тъй като придават на храната другоземен усет и отварят апетита.  Широко публикувано е, че лютивите храни са нездравословни за здравето.  Последни изследвания, обаче, оборват тази теза.

Лютивите съставки в храната освен предотвратяват здравословни проблеми, само че и усилват продължителността на живота ни. Според резултатите от интернационално изследване под управлението на експерти от Китайската академия на науките, пикантните храни като кърито могат да се окажат ключът към дълъг живот без заболявания.

Авторите на проучването са открили, че постоянната консумация на пикантни храни е обвързвана с по-голяма дълготрайност на живота и по-малък риск от рак, заболявания на сърцето и дихателни проблеми.

 thinkstock

Анализът на данни за половин милион китайци, следени в продължение на години, е посочил, че за хората, консумиращи пикантни храни съвсем всеки ден, рискът от преждевременна гибел е с 14 % по-малък, в сравнение с за тези, които ги включват в менюто си по-рядко от един път седмично.

Най-често употребяваните от постоянните потребители на пикантни храни подправки са  пресните и сушените люти чушки.
 7 аргументи да ядете чушки всеки ден  7 аргументи да ядете чушки всеки ден  7 аргументи да ядете чушки всеки ден  7 аргументи да ядете чушки всеки ден
Специалистите считат, че удобният резултат за човешките здраве и дългоденствие се дължи на биоактивни субстанции като витамини С, А, К и В6 , калий и най-много на капсаицина - съставката, определяща лютивостта на чушките.

Пикантните храни оказват помощ да загубите тегло . Това се дължи на капсацина, който форсира метаболизма и кара тялото да гори повече калории. Хората, които ядат люта храна,  страдат по-рядко от наднормено тегло, в сравнение с въздържателите.

Освен че е потребно за здравето ни, лютото усъвършенства и настроението. Лютите чушки повишават равнището на хормоните ендорфин и серотонин, които потискат болката и дават отговор за положителното въодушевление.
 5 допаминови храни за положително въодушевление  5 допаминови храни за положително въодушевление  5 допаминови храни за положително въодушевление  5 допаминови храни за положително въодушевление
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР